Lotusvijver: Afscheid van de naïviteit

Radio 5:

Mindfulness is populair. Althans zo lijkt. Zonder mindfulness doe je niet mee.

Overal, op universiteiten, in ziekenhuizen en zelfs in het leger wordt het beoefend,’ zegt godsdienstwetenschapper Koert van der Velde. En hij is er blij mee als mensen mindfulness beoefenen, want het kan best wel werken om er voor te zorgen dat je lekkerder in je vel zit. Maar toch is Van der Velde niet onverdeeld gelukkig met de aandacht voor deze oosterse techniek.

“Deze neutrale techniek werkt, is wetenschappelijk bewezen, zegt men, en is helemaal niet religieus, kortom: ‘Geen gezweef!’,” zo vat Van der Velde het standpunt van de propagandisten achter mindfulness samen. In het boek ‘Geen gezweef! Mindfulness zonder dat het mindfoolness wordt’ gaat Van der Velde op onderzoek uit naar de werking, de oorsprong en de toekomst van mindfulness. Wat gebeurt er precies wanneer je aan mindfulness doet? Wat kun je ervan verwachten en wat niet? Wat is het belang van de religieuze oorsprong van mindfulness?

Mindfulness is net als yoga afkomstig uit India. Het is wat kort door de bocht, maar je zou kunnen zeggen dat mindfulness wat meer boeddhistisch georiënteerd is en yoga meer hindoeïstisch. Zowel mindfulness als yoga lijken te worden geannexeerd door westerlingen die de oorspronkelijke wortels van de techniek vergeten, c.q. bewust achterwege laten.

Het zou zo mooi kunnen zijn: mindfulness als voorbeeld van een nieuwe technologie die het beste van een traditionele religie op een wetenschappelijke manier opnieuw beschikbaar stelt, aangepast aan de moderne geseculariseerde maatschappij. Maar, stelt de auteur, het gebruik van deze van oorsprong religieuze techniek vraagt om beleid en niet om naïviteit. Anders verwordt mindfulness tot mindfoolness.

Luister naar ons programma op

Zondag 13 december 2015,  00.00 – 01.00 uur op Radio 5

Delen via:
comments powered by Disqus