Lotusvijver: Alleen is eenzaam?

Radio 5: 20 juli 200814:15 - 15:00

Mensen die alleen zijn vinden we zielig. Alleenstaanden worden aan een partner geholpen en er wordt gezelschap gezocht voor iedereen die alleen is. Alleen zijn en eenzaamheid worden al snel met elkaar in verband gebracht. Maar voor de spirituele groei is alleen zijn juist erg bevorderlijk, zegt Cily Zengerink. Een gesprek met haar.

Vrijheid
Alleen zijn kan ook gezien worden als moment van vrijheid, als een kans om te groeien, om tot jeZelf te komen. Niet voor niets zoeken mensen kloosters, de bergen of stille plekken op om tot rust te komen. Op zulke momenten komen de diepste zieleroerselen naar boven en wordt de vraag: Wie ben ik? actueel.


Eenzaam
boek_Alleen_jezelf_zijn.jpgOmdat veel mensen gezelschap zoeken en zich daar prettig bij voelen, wordt alleen zijn vaak verward met eenzaamheid.  Ook als je een dierbare hebt verloren kan het alleen zijn diepe pijn oproepen. Je kunt ook veel dingen niet meer delen met een ander. Op zulke momenten komen we vaak dat tegen wat er diep in ons leeft, en wat ook gezien wil worden. En dan kun je de leegte extra sterk voelen.


Gelukkig met jezelf
Cilly_Zengerink_2.jpgMaar niet elke vorm van alleen zijn is vervelend. Er is een vorm die goed en helend is. In dat alleen zijn maak je contact met je bron en voel je je één met het goddelijke, met je goddelijke kern. Van daaruit kun je anderen ontmoeten. De weg naar die kern toe is velerlei: meditatie, sewa (onbaatzuchtige dienstverlening), devotie of het bestuderen van heilige geschriften. Allemaal activiteiten die alleen kunnen.

Cily_Zengerink.jpgCily Zengerink, schrijfster, coach en maatschappelijk werker, verdiepte zich in het hindoeïstsiche Advaita Vedanta leer en schreef het boek Alleen jezelf zijn. Zij vertelt over alleen zijn en spirituele groei. Meer informatie over haar boek en andere actviteiten is te vinden op: www.alleenjezelfzijn.nl    

Delen via:
Bekijk of luister het fragment
comments powered by Disqus