Lotusvijver: Alles is illusie….

Radio 5:

Touber is van mening dat spiritualiteit of meditatie slechts gevaarlijk kan zijn als je het niet in balans houdt met de realiteit.

Tijn Touber

Touber is van mening dat spiritualiteit of meditatie slechts gevaarlijk kan zijn

Wat wordt er bedoeld als we zeggen dat de wereld om ons heen een illusie is? Want als alles maya is, zoals het hindoeïsme dat zegt, worden we dan niet cynisch of sarcastisch? Want wat bedoelt men in het hindoeïsme als daar gezegd wordt dat alles illusoir is? Of dat de werkeliijkheid een illusoir karakter heeft?

Volgens Tijn Touber zijn veel mensen het slachtoffer van hun eigen gedachten. “We zitten langzamerhand ook in een soort van collectieve conditionering – die je met een gerust hart illusie kunt noemen – we zijn dus met z’n allen slachtoffer van een realiteit die we zelf hebben gecreëerd. Maar… het leuke van iets wat je zelf creëert, is dat je het ook weer kunt ont-creëren.”

Tijn Touber wordt in 1960 in Amsterdam geboren, Hij speelt gitaar vanaf zijn veertiende, schrijft songs en is zanger in verschillende bands. Hij studeert een blauwe maandag politicologie en richt samen met anderen de zeer succesvolle band Lois Lane op.

Vervolgens gaat Touber zich richten op bewustzijnsontwikkeling. Hij gaat na India, krijgt onderricht van diverse verlichte meesters en leeft veertien jaar als een ascetische yogi in hartje Amsterdam. In 2009 en 2010 verschijnen de boeken ‘Spoedcursus Verlichting’ en ‘Verlicht Leven’. Beide werden bestsellers.

Touber is van mening dat spiritualiteit of meditatie slechts gevaarlijk kan zijn als je het niet in balans houdt met de realiteit. Sterker nog: de test voor spiritualiteit zit in de realiteit. En andersom. We staan voor de uitdaging om te ontdekken wat in ons leven illusie is of niet. ‘Het kunnen omgaan met de gewone wereld, de gewone dingen des levens, daar wordt je krachtiger van. Je moet meditatie of de wereld niet als vlucht gebruiken.”

Zondag 30 november 00.00 – 01.00 uur

Delen via:
Bekijk of luister het fragment
comments powered by Disqus