Lotusvijver: De druppel en de oceaan

Radio 5:

Of beluister hier de uitzending.

De geschiedenis lijkt een golfbeweging. Het ene moment is er meer aandacht voor het individu en de individuele levensdoel. Het volgende moment willen mensen zich opgenomen weten in een Groter Geheel. Dan voelen ze zich een druppel in de grote oceaan. Het ene decennium ligt de nadruk op de samenleving en de solidariteit met mensen die het moeilijk hebben, het andere moment gaat alle aandacht uit naar de individuele spiritualiteit.

Je zou over religie en ethiek kunnen zeggen dat altijd gaat om een belangenafweging tussen Mijn Particuliere Levensdoel en het Grote Geheel. Maar mensen kunnen ook makkelijk misleid worden door spirituele zaken. Met een beroep op het Grote Geheel (het algemeen belang, de mondiale economie, de kosmische ordening, de goddelijke realiteit) kunnen mensen ook de weg kwijt raken. Wat betekent het om een druppel in de oceaan te zijn?

Henk Fransen is arts. Hij werkt al 25 jaar met mensen bij wie kanker is geconstateerd. Hij is de schrijver van het boek ‘Bondgenoot, autobiografie van een immuun cel’. Volgens Fransen verwijst de individuele cel in het menselijk lijf naar het geheel van het lichaam en andersom. Waar het om gaat dat iedereen binnen het grote geheel weet wat zijn passie en zijn taak is. Of dat nu geldt voor de druppel of de oceaan. Als we weten wat we hier te doen hebben gebeurt er veel schoons…

Delen via:
comments powered by Disqus