Lotusvijver: De Lotusvijver: Ik ben het Sat

Radio 5:

Aan het eind van de vorige eeuw werden er in het westen honderden, zo niet duizenden satsangs gehouden door tal van spirituele leraren die kennis gemaakt hadden met de klassieke Indiase traditie van overdracht tussen goeroe en leerling. Zo ook in Nederland. Er zijn in Nederland tal van zeer integere leraren die hun studenten wegwijs maken in Advaita Vedanta, de klassieke Indiase leer van de non-dualiteit.

Niet-twee
Non-dualiteit ofwel a-dvaita betekent geen-twee. Waar het naar verwijst is dat alles één energie is. In het universum neemt deze energie miljarden vormen aan, waaronder ook de vorm van mensen. Veel mensen denken dat ze een individu zijn met een vrije wil die het leven in goede banen moet zien te leiden. Dit idee zorgt ervoor dat we leven met angst, frustratie, schuldgevoel, gepieker en verkramping.  Advaita kan de mens de weg wijzen naar bevrijding.

beluister hier de uitzending (start vanaf 0:55 sec)

Kennisoverdracht
Voorwaarde is wel dat de kennisoverdracht op een zorgvuldige en integere manier gebeurt en dat de leraren het weten waar ze het over hebben. Bovendien moet er een klik zijn tussen leraar en leerling. Sommige mensen zweren bij de vriendelijke levenslessen van Eckhart Tolle  over hier-en-nu. Anderen zeggen geen schouderklopjes nodig te hebben, maar een spirituele schop onder het achterste.

Supermarkt
Vraag blijft staan of geestelijke verlichting langs deze weg is te bereiken. Het lijkt er sterk op dat je verlichting tegenwoordig ook in de supermarkt kunt kopen. Maar is dit wat de Indiase traditie voor ogen stond?  De Lotusvijver in gesprek met twee van deze docenten, Jan Kees Vergouw geeft yogalessen volgens de Kashmir-traditie en is beeldend kunstenaar.  Paul Smit is filosoof en cabaretier. We gaan met hen in op de betekenis van Satsang.

Delen via:
comments powered by Disqus