In het 4de deel van de serie aandacht voor de School voor Filosofie. Hoewel het in de 60ger jaren een belangrijk instituut was voor spirituele ontwikkeling, wordt het tegenwoordig nergens meer zo genoemd. Waarom?
Centrum voor spiritualiteit
In de zestiger jaren was een aantal centra in Nederland die spiritualiteit uitdroegen. Eén ervan was de School voor Filosofie. Deze school bestaat nog altijd in Amsterdam. Je kunt er lessen volgen in onder andere economie & ethiek, Vedische sterrenkunde en Sanskriet.
Hoe begonnen..
In de beginjaren werkte de school nauw samen met de Britse School of Economic Science. De oprichter van deze school, McLaren, ontmoette in 1960 de Indiase goeroe Maharishi Mahesh Yogi. Deze leerde hem mediteren. Ook maakte MacLaren kennis met de Indiase Shankaracarya en daarmee met de Advaita Vedanta. In 1961 werd de Nederlandse School voor Filosofie opgericht, met op het hoogtepunt duizenden studenten en een eigen basisschool: de Platoschool, die nu niet meer bestaat.
Kentering
In de jaren 80 kwam een eind aan de groei van de school. Er kwamen allerlei berichten in de media die suggereerden dat het zou gaan om een sekte. De dood van MacLaren en van de Shankaracarya leidde tot een richtingenstrijd en er volgde een massale uittocht van leerlingen. In 2002 maakte de school een nieuwe start met behoud van veel van het Indiase spirituele en filosofische gedachtegoed, zoals meditatie, Advaita Vedanta en de geschriften de Bhagvad Gita en de Upanishads.
Gasten in dit programma:
Onze gasten in deze Lotusvijver hebben de tijd van groei en bloei meegemaakt, maar ook de crisisperiode van de school na de dood van MacLaren en de Shankaracarya:
De heer Van Vught
Met hen zoeken we naar het antwoord op de vraag waarom de School voor Filosofie tegenwoordig nergens meer genoemd wordt als instituut dat spiritualiteit in Nederland op de kaart heeft gezet. Bekijk of luister het fragment