Lotusvijver: De ziel van de wereld

Radio 5:

Er zijn wetenschappers als Deepak Chopra die geloven dat er een creatieve intelligentie schuilgaat achter het heelal. Kahlil Gibran zegt dat het de Liefde is die alles onderhoud. Volgens de Vedische traditie is het heelal een samenspel tussen de krachten van Scheppen, Onderhouden en Vernietigen. Je zou kunnen zeggen dat deze krachten samen de ziel, de essentie van de wereld zijn.

Beluister de uitzending hier

De vraag of er een ziel bestaat heeft enorme maatschappelijke consequenties. Als de samenleving niet bezield is zoals de Veda’s vertellen, zijn we dan overgeleverd aan de wetten van de chaos? Als we geloven dat onze wereld bezield is, kunnen wij mensen dan ook een bijdrage leveren aan de verbetering van de wereld?  Of zijn we slechts op een passieve manier een onderdeel van een Groter Bezield Geheel?

In de Lotusvijver een gesprek met schrijver en therapeut Krijn Koetsveld.  Hij is de schrijver van het boek “Voltooid bewustzijn”.  Volgens Koetsveld heeft bezieling alles met bewustzijn te maken. Hoe bewuster we zijn, hoe liefdevoller we kunnen reageren op wat er zich op aarde afspeelt. Liefde is de manier bij uitstek om aan onze bezieling vorm te geven. Als wij bezield leven, krijgt de wereldziel de kwaliteit die hij verdient. Dan wordt de wereld een plek vol vrede, rechtvaardigheid en duurzaamheid.

Delen via:
comments powered by Disqus