Lotusvijver: Eén met de Bron

Radio 5:

In theorie klopt alles wat we denken. Maar in de praktijk ziet de wereld er anders uit. En we zouden wel willen geloven dat de verhalen uit de traditie over liefde en vrede waar zijn, maar de werkelijkheid is nu eenmaal anders.

Beluister de uitzending hier

We zijn er steeds meer gewend aan het raken op onszelf op te delen. We leven in tientallen werelden tegelijk. Maar in geen van die werelden voelen we ons heel en één. Maar dat is niet wat ons beloofd is. Alle grote spirituele tradities hebben het over een wereld die Heel is.

Is het mogelijk om terug te gaan naar de Bron, naar de eenheid waaruit we voortkomen. We vroegen het aan Yoeke Nagel. Zij is een kenner van de natuurreligies. Ze voelt zich veel meer verwant met het oosterse wereldbeeld van het hindoeïsme dan met het recht-toe-recht-aan-denken van het westen. Ze is voortdurend op zoek naar de eenheid die we zo vaak missen.

Ad Oostendorp is arts en leraar in Advaita Vedanta. Advaita is een oude Indiase filosofie die er vanuit gaat dat alles één is. Ad ziet wel dat er dag en nacht is, maar in zijn visie zijn ze niet met elkaar in strijd.

In deze eerste uitzending van het nieuwe jaar gaan we op zoek naar heelheid en eenheid. Zal het ons kunnen lukken om weer in de heelheid en de éénheid te komen? Zowel Yoeke als Ad komt met een positief antwoord. Maar dat antwoord is even verrassend als altijd.

Delen via:
comments powered by Disqus