Lotusvijver: Het Zelf in therapie

22 februari 200312:00 - 13:00

'Er is geen onderscheid tussen het 'zelf en het groter geheel. De Advaita Vedanta-filosofie vond zijn oorsprong in de Upanishads, the Brahma-Sutras and the Bhagavad-Gita, enkele van de heilige geschriften van het Hindoeïsme. Deze filosofie gaat ervan uit, dat 'Het Ware Zelf, de Atman, niet verschillende is van het Brahman, van het Allerhoogste. Door het bereiken van Moksha (verlossing) kan de Atman weer zich weer voegen het Brahman. Bij Moksha moet men niet alleen denken aan geestelijke onthechting van de wereld, maar ook aan lichamelijk onthechting. Het lichaam wordt in deze filosofie gezien als een tijdelijke container van de Atman. Wanneer het lichaam sterft, dan wordt het afgeworpen van de Atman, zoals men oude kleren zou afwerpen.

De Advaita Vedanta-filosofie heeft de laatste jaren steeds meer aanhang gekregen. Maar als ‘Het Ware Zelf een deel is van het groter geheel, kan Het Ware Zelf dan in therapie geholpen worden?
Vrijdag 14 februari 2003 organiseerde OHM in samenwerking met de Erasmus Universiteit Rotterdam een congres met als thema: Advaita Vedanta en psychotherapie. Kan ‘Het Zelf in therapie? In deze uitzending doet de Lotusvijver verslag van dit congres, waar dieper op deze kwestie wordt ingegaan.Lotusvijver_feb_22 008klein.jpg

Delen via:
Bekijk of luister het fragment
comments powered by Disqus