Lotusvijver: Massages in spirituele centra

Radio 5:

Voor de één betekent massage een simpele vorm van ontspanning, voor de ander leidt het tot de hoogste vorm van spirituele extase. Massagepraktijken bloeien als nooit tevoren. Een zoektocht in de wereld van de massage leert dat het aantal soorten massage dat wordt aangeboden bijna onuitputtelijk is.

Functie
massage_rtv.gifEen massage kan versterken en ontspannen. Na een massage zitten mensen vaak beter in hun vel. Ze leren hun lichaam en gevoel beter kennen. Vaak geven masseurs te kennen dat het ontdekken van je lichaam en je gevoelswereld een spiritueel proces is. Een goed uitgevoerde massage bestaat veelal uit een combinatie van strijken, wrijven, drukken, kloppen en kneden.

Zoveel soorten
Maar kunnen mogelijke cliënten door de bomen het bos nog wel zien. Wat wordt er aangeboden? En is dat allemaal wel zo spiritueel? De Lotusvijver nam een kijkje op de Onkruidbeurs die onlangs in Houten werd gehouden en ontdekte hoeveel verschillende soorten massage er zijn: ontspanningsmassage, bindweefselmassage, manuele lymfedrainage, neuromassage, polariteitsmassage, massage uitgevoerd op een stoel, of op een kussen dat is gevuld met warm water.

Probleem
masseren_rtv.gifEr is echter een probleem. Het beroep van masseur is niet beschermd. Iedereen die dat wrijven, kloppen en kneden een beetje onder de knie heeft mag zich masseur noemen. Saunas, sportscholen, gezondheidscentra en schoonheidsinstituten hebben vaak een masseur in dienst. Bestaat er een criterium waaraan een goede massage moet voldoen om spiritueel te mogen heten?

De Lotusvijver ging op zoek naar antwoorden. Gerard Broeksteeg (impulsieve massage), Yoyo van de Kooi (massagetherapeut), Kees Kaldenbach (holitische massage), Marga van Erp (voetzoolreflexmassage) vertellen wat in hun visie de betekenis is van massage en hoe massage ons kan helpen op ons spirituele pad.

Delen via:
Bekijk of luister het fragment
comments powered by Disqus