Bestaat reïncarnatie? Steeds meer mensen geloven in het bestaan van leven na de dood en zelfs in herinneringen uit vroegere levens, maar hoe zit het met de bewijzen? Journalist en auteur Michiel Hegener ging op zoek naar bewijsmateriaal voor het bestaan van reïncarnatie. Op basis van zijn onderzoek, interviews met andere onderzoekers, getuigen en ook sceptici ontdekte hij dat velen, wereldwijd, een geloofwaardig verhaal vertellen dat ook toetsbaar is.
Reïncarnatie is een term die uit het Latijn afkomstig is. Het Latijnse woord carne staat voor vlees. Reïncarnatie betekent zoiets als opnieuw in het vlees komen. De Grieken hadden het over metempsychôsis, het opnieuw bezield worden. Vaak wordt in de klassieke westerse wereld dan ook gesproken over zielsverhuizing.
Oorspronkelijk komt het geloof in reïncarnatie echter uit het oude India. In de Upanisjads, de 5000 jaar oude Hindoe-geschriften, wordt gesproken over de eeuwige kern van de mens, die vele levens incarneert in een stoffelijk lichaam. Maar in India, in tegenstelling tot het westen, wordt reïncarnatie niet losgezien van het begrip karma. Karma kan spiritueel gezien worden als oorzaak en gevolg in het groeiproces van de menselijke ziel, om uiteindelijk tot voltooiing en verlichting te komen.
Reïncarnatie gaat ervan uit dat iedere ziel meerdere levens leidt. De ziel houdt na de dood dus niet op te bestaan, maar zal na een periode van rust opnieuw geboren worden in een nieuw lichaam, om de levenslessen te voltooien die nodig zijn om tot verlichting te komen. Dit is het proces van leven, dood en wedergeboorte. Maar is reïncarnatie een geloof of zijn er aanwijzingen die het als verschijnsel aannemelijk maken? In dit programma vragen we aan Hegener waarom hij als journalist zijn nek uit steekt om reïncarnaties te bewijzen. Maar we vragen ook aan de kenners of de oosterse traditie wel op dit soort bewijsmateriaal zit te wachten.