Lotusvijver: Onbekend maakt onbemind

Radio 5:

Veel mensen kennen wel de grote geschriften uit de Indiase traditie. Maar het hindoeïsme kent nog veel meer...

Veel mensen kennen wel de grote geschriften uit de Indiase traditie. Maar het hindoeïsme kent nog veel meer – vaak onbekendere – parels waaronder de Ashtavakra Gita en de Vijnana Bhairava Tantra. De Ashtavakra Gita is in het Westen niet zo bekend; zij geeft uitdrukking aan de hoogste leer der Upanishaden en belichaamt het filosofisch gedachtegoed van de wijzen Yajnavalkya en Varmadeva. De Vijnana Bhairava Tantra is een van de oudste handboeken op het gebied van yoga en meditatie. Wat kunnen deze geschriften ons leren? Hebben deze twee parels uit de Indiase spirituele traditie nog een betekenis voor deze tijd?

Michiel Neervoort is werkzaam als yogaleraar aan het Anna Yoga Centrum in Arnhem. Hij is onder de indruk van de Ashtavakra Gita, ook wel Ashtavakra Samhita genoemd. Het gaat om een verhandeling over Advaita Vedanta, toegeschreven aan de wijze Ashtavakra. We komen de naam Ashtavakra ook in de Mahabaratha tegen, maar het is niet zeker of het om dezelfde wijze gaat.

Alfred Schmits houdt zich bezig met strategieontwikkeling, training en opleiding. Hij is de schrijver van het boek “De meesters der verwondering”. Alfred Smits spreekt met passie over de Vijnana Bhairava Tantra, een kleine, maar wonderschone samenvatting van het hindoeïsme. De Avadhuta Gita maar ook de Vijnana Bhairava Tantra zijn kleine spirituele werkjes uit het klassieke India die ons mee voert naar een wereld buiten tijd en ruimte. Er is geen buiten daarbuiten.

Delen via:
Bekijk of luister het fragment
comments powered by Disqus