Lotusvijver: Vergeet dat ene niet….

Radio 5:

Hij noemt zichzelf ook wel existentieel detective, onderzoeker op het gebied van de diepste levensvragen.

Hij kwam ooit op ziin speurtocht zelf uit bij de belangrijkste begrippen uit de Indiase traditie. Tegenwoordig Hans Tibben coach voor levens- en loopbaanvragen. In serie gesprekken over non-dualiteit als de essentie van het Indiase denken aandacht voor de begrippen dharma en svadharma.

Dharma is Sankriet voor plicht, doel in het leven of wet of metafysisch gesproken betekent dharma de natuurwetten, die het universum in stand houden en de inherente eigenschappen van de elementen: het dharma van vuur is branden.

Svadharma of eigen dharma (sva = eigen of zelf), betreft dat deel dat behoort tot onze persoonlijke verantwoordelijkheid. Het is ons ‘geroepen zijn’, onze ingeboren talenten, waarmee wij ons deel aan het kosmische dharma bijdragen.

“Mijn svadharma is het antwoord op de vraag wat ik met mijn leven doe en hoe ik het ga doen. Dit is in onze complexe samenleving niet altijd eenvoudig uit te maken. Veel te vaak leven wij ontevreden en ongelukkig omdat wij onze draai niet vinden en een heel leven dingen doen die vreemd zijn aan ons svadharma.”
Rumi, een dichter uit de 13e eeuw beschrijft het svadharma het boek Het is, wat het is in het treffend met de volgende uitspraak: “De meester zei: Er is  een ding op de hele wereld dat u nooit mag vergeten. Wanneer u alles vergeet, maar dat ene niet, dan hoeft u zich nergens zorgen over te maken”.

Rumi

 

Lotusvijver

Vergeet dat ene niet….

Luister naar ons programma op

Zondag 11  oktober 2015,  00.00 – 01.00 uur op Radio 5

Delen via:
comments powered by Disqus