OHM: Liefde, een modern sprookje?

Radio 5:

Is liefde een modern sprookje? Of valt er meer over te zeggen vanuit de traditie.

Lotusvijver: zondag 26 oktober 00.00 – 01.00 uur

Bert-Jan-van-der-Mieden

Bert-Jan-van-der-Mieden

Zoveel mensen, zoveel religieuze vormen. Een van de weinige dingen die er te zeggen valt over alle religies – dus ook over het hindoeisme, – is dat mensen op zoek naar de basis , Dat Ene, dat de vormgeving is van de Liefde. Want de Liefde is dat ene waaruit de wereld voortkomt, maar dat dat ook vormt en ondersteunt. Hoeveel vormen van liefde zijn er wel niet volgens de Indiase spirituele leraren?

Is liefde een modern sprookje? Of valt er meer over te zeggen vanuit de traditie.  Liefde is het zuivere Licht, dat uitstraalt van de Allerhoogste, het Goddelijk bewustzijn. Liefde. Door Liefde is de wereld geboren, door Liefde wordt zij onderhouden, naar Liefde streeft zij, door Liefde gaat zij verder.

Het goddelijke kreeg gestalte in de liefde van de mens voor zijn medemens. De Eeuwige werd wakker in de liefde van een mensenkind voor zijn/ haar medeschepselen. De humaniteit, de menselijkheid werd geboren als het allerhoogste principe van Liefde dat de wereld zin en betekenis geeft. Liefde is niet alleen een gevoel, Liefde is de waarheid waaruit wij geboren worden, zeggen de Leraren uit de Indiase traditie van hindoeïsme. “Ik ben Liefde, op zoek naar meZelf,’ zo verwoordde Advaita Vedanta-leraar Alexander Smit de essentie van het Zijn.

Yoeke Nagel is coach en publiciste. Yoeke is dol op de grote boeken uit de Indiase traditie, waaraan ze de inspiratie ontleend om mensen te helpen om zich zelf te vinden en door moeilijke tijden te komen. “De Liefde leidt ons tot inzicht, en Liefde is de uiteindelijke betekenis van alles om ons heen.”

Bert Jan van der Mieden is schrijver trainer en coach. Hij gebruikt de inzichten uit de Indiase traditie om na te deken over de tegenstelling tussen ons onwerkelijke Zelf dat we ook wel Ego noemen en ons Ware Zelf, dat in het hindoeisme het Atman wordt genoemd.

 

Delen via:
Bekijk of luister het fragment
comments powered by Disqus