De ‘Reis van de Held’ is metafoor voor ons levenspad en alle uitdagingen en keuzes waar we mee te maken krijgen. In belangrijke overgangsmomenten in ons leven laten we een gebied dat we kennen achter, om ons in ‘het onbekende’ te begeven. Het oude is er niet meer of voldoet niet meer, het nieuwe moet nog ontstaan. In de tussentijd is er een gevoel van chaos en onzekerheid.
Joseph Campbell beschreef de mythologische ‘Reis van de Held’,voor het eerst. Hoe komt die reis tot uitdrukking in de Indiase Literatuur? In de Mahabaratha en de Bhagavad Gita wordt de reis verbeeld door de dialoog tussen Arjuna en Krishna. Op weg met de held (Arjuna) en zijn mentor (Krishna) volgen we de weg van duister naar licht.
In het eerste deel van de Lotusvijver een gesprek met cultuurfilosoof Bram Moerland. Hij legt uit hoe al de thema’s uit de Mahabaratha en de Bhagavad Gita teruggevonden kunnen worden in het pad dat Joseph Campbell beschrijft, in de reis van de held. ‘In elk mens, zo ook in Arjuna, schuilt een diep verlangen zichzelf te zijn. Arjuna moet daarin worden gecoached door Krishna. In elk mensenleven vindt er wel een gebeurtenis plaats die het verlangen wakker maakt om zichzelf te worden en dus op reis te gaan. We worden geroepen. Hoe voltrekt dat proces zich in de boeken uit de Indiase literatuur?
In het tweede deel een gesprek Gabriel Verbeek. Gabriel Verbeek is life-planner, trainer en coach. Hij was ooit werkzaam in de financiële sector, maar ontdekte dat de producten die daar verkocht worden niet duurzaam waren. Er volgde een omslag in zijn leven. Hij ontdekte dat de stappen die Joseph Campbell beschreef niet alleen voorkwamen in de literatuur, maar dat ze zich ook voltrokken in een mensenleven. Heel concreet gezegd: in zijn lever. Verbeek moest op zoek naar zichzelf en doorliep alle stadia van de reis van de held. Als een moderne Arjuna kwam hij steeds meer op een spiritueel pad, maar moest ook vaak leren wat zijn valkuilen waren. Hoe heeft de reis van held hem geholpen op zijn levensweg?