OHM: Het geheim van Mariënburg

NED 2:

Er rust een vloek op Mariënburg, de voormalige suikerplantage niet ver van Paramaribo. Zij die de geschiedenis kennen, spreken er liever niet over.

Toen in 1863 Nederland dan eindelijk de slavernij afschafte, ontstond er een tekort aan werkkrachten op de grootste suikerplantage van Suriname, bij Mariënburg. Daarom werden er uit met name India en Java arme boeren geronseld om op de suikerplantage te komen werken. De arbeidsomstandigheden waren echter dermate belabberd dat een grote groep arbeiders in 1902 in opstand kwam. De Nederlandse autoriteiten grepen keihard in, met tientallen doden tot gevolg. Navrant detail: de lijken werden overdekt met ongebluste kalk in een massagraf gegooid. De nabestaanden van de hindoeslachtoffers geloven dat daardoor deze zielen nooit meer kunnen reïncarneren.

De 20-jarige Reshna, een vrouw van hindoestaanse afkomst, studeert economie in Den Haag. Als haar in Suriname wonende vader ziek wordt, besluit ze hem op te zoeken. Ze wordt heel warm ontvangen door haar nichtje Sadhana, die haar van alles over de geschiedenis van haar familie vertelt. Als blijkt dat haar vader een onverklaarbare ziekte heeft opgelopen in Mariënburg, gaat ze op onderzoek uit. Haar nicht en oma zwijgen liever over dit onderwerp.  Zal ze in staat zijn de blinde vlekken in de verhalen omtrent Mariënburg op te helderen?

Uitzending:
Deel 1
Zaterdag 9 november 2013, 11:30 uur, Nederland 2
Zondag 10 november 2013, 15:00 uur, Nederland 2

Deel 2
Zaterdag 16 november 2013, 11:30 uur, Nederland 2
Zondag 17 november 2013, 15:00 uur, Nederland 2

Deel 3
Zaterdag 23 november 2013, 11:30 uur, Nederland 2
Zondag 24 november 2013, 15:00 uur, Nederland 2

Achtergrondinformatie:

Na de opheffing van de slavernij werden contractarbeiders geronseld onder arme, uitzichtloze boeren in Noord-Oost India (Brits Indië) om te voorzien in het personeelstekort op de Nederlandse plantages in Suriname. In mindere mate trok men ook Javanen (uit Nederlands Indië) en een klein aantal Chinezen aan. Maar de plantagehouders hebben deze werkkrachten (kantraki’s) bepaald niet verwend. Op een aantal plantages kwamen de kantraki’s na verloop van tijd in opstand tegen hun slechte behandeling en afgeknepen betaling.

Mariënburg, eigendom van de Nederlandsche Handel Maatschappij (NHM), was meer dan een grote suikerrietplantage, want daar stond ook de centrale (enige) suikerfabriek van Suriname. Al het suikerriet van andere plantages werd hier naar toe vervoerd voor verwerking. En hier waren de werkomstandigheden nog beroerder dan elders. Mariënburg werd gerund door een uit Schotland afkomstige directeur, James Mavor, die zich in Brits Guyana in de kijker had gespeeld, niet alleen door zijn meedogenloze optreden, maar ook door zijn misdragingen jegens
vrouwen van contractarbeiders.

Delen via:
comments powered by Disqus