Net als naar Guyana, Trinidad en Suriname werden er in de tweede helft van de negentiende eeuw veel arbeiders uit India naar Suriname verscheept.De noodzaak ervan werd de toenmalige kolonisatoren m.n Engeland en Nederland ingegeven door een tekort aan arbeiders.Na de afschaffing van de slavernij, verlieten de ex-slaven massaal de plantages om elders een nieuw bestaan op te bouwen.
In de periode 1845 tot 1916 werden er zon 37.000 tot 38.000 Indiase contractarbeiders vanuit India naar Jamaica verscheept. (er zijn bronnen die uitgaan van 37.000; weer ander bronnen gaan uit van 38.000)
In Suriname waren dat er 32.000
Het schip Dewa heeft voor de Jamaicaanse Hindoestanen dezelfde symbolische betekenis als het Lalla Rookh voor Suriname.
Net als in Suriname mochten ook de Jamaicaanse contractarbeiders na hun contracttijd terug naar India.
Ongeveer 38 % maakte hier gebruik van. Niet allemaal gingen echter terug naar India.
Een flink aantal vestigde zich in Trinidad.
De rest bleef achter en vond op het platteland in de land en tuinbouw een bestaan.
Net als hun voorouders zijn de meeste nakomelingen van deze contractarbeiders nog altijd in de land en tuinbouw werkzaam. De arbeidsomstandigheden zijn verre van ideaal en er zijn weinig scholen .
In Jamaica is er van de Oude Indiase meegebrachte cultuur bijna niets meer over en de banden met India zijn praktisch doorgesneden.
Tussen de nakomelingen van de Afrikaanse slaven en die van de Indiase contractarbeiders heeft er zich in de loop der jaren een sterke vermenging plaatsgevonden; zowel op cultureel als op biologisch gebied.
Uitwisseling van m.n artiesten en geestelijken uit India, Suriname en Trinidad in de jaren zestig en zeventig, veroorzaakte bij veel Hindoes op Jamaica een hernieuwde belangstelling voor de eigen oorspronkelijke cultuur.
Met als gevolg een heroriëntatie op India, het Hindoeïsme en de Indiase cultuur.
Gaandeweg werden er tempels gebouwd, Hindi-scholen opgericht en er kwamen ook dans- en muziekscholen waar jongeren zowel klassieke als moderne Indiase dans en zangkunst kunnen leren.
In een tweedelig programma staan we stil bij niet alleen de migratiegeschiedenis van Hindoestanen in Jamaica, maar ook bij hun pogingen tot inwortelen in hun nieuwe vaderland. Zondag deel 2.
Bekijk de uitzending!