Volgens vele andersdenkenden, is de Mahabharata een zeer mensonvriendelijk geschrift omdat een Godheid hierin aanspoort tot het doden van je naaste familieleden. Hindoes daarentegen zien in deze strijd een symboliek van het eeuwige principe van overwinning van het goede op het kwade. Van Goddelijke sturing van de kosmos, de relativiteit van het fysieke bestaan en de onsterfelijkheid van de ziel.
Mahabharata
De Mahabharata is de grootste literaire tekst uit India, geschreven in het Sanskrit. Het wordt gezien als de langste vers ooit geschreven en is vier keer zo groot als de Ramayana, met 90.000 en 1.8 miljoen woorden.
De Mahabharata vertelt het verhaal van twee groepen neven, de vijf zonen van de overleden koning Pandu, de vijf Pandavas, en de honderd zonen van de blinde koning Dhritarashtra, de Kauravas. Zij werden grote rivalen en stonden tegenover elkaar in de oorlog voor de verovering van het voorouderlijke Bharata Kingdom, met de hoofdstad Hastinapura aan de Ganga rivier in Noord India. Wat interessant is binnen dit conflict is het grote aantal individuele doelen die de vele personen binnen dit verhaal nastreven en de verscheidene persoonlijke conflicten, ethische puzzels en verschillende wendingen dat het verhaal overweldigende krachtige ontwikkelingen geven.
Een tweede reden die vaak aangehaald wordt om de mensonvriendelijke kant van de Bhagavad Gita te verklaren, is de karmafilosofie. Hierin staat het wezen van handelingen centraal: wat zijn handelingen en wat betekent het als je een handeling verricht. En hoe ga je om met de onverbiddelijkheid van de consequenties van die handelingen?
Symboliek
We gaan naar New Delhi, bij de DSC universiteit, waar Professor Alka Tyagi spreekt met haar studenten over de conflicten die de grootste krijgsheer van de Mahabharata, Arjuna, heeft. Tevens gaat zij in op het gesprek die Arjuna heeft met De Heer Krishna net voordat de grote oorlog van Mahabharata bij Kurukshetra plaats vindt. Dit gesprek tussen de twee is een hoofdstuk in de Mahabharata genoemd ‘De Bhagavad Gita.
Ook vertelt zij over de symboliek in dit verhaal. Zo vertelt zij hoe de wagen van Arjuna en de symbolen binnen de wagen zoals: de wielen, de paarden, het pad, de bestemming, de ruiter en wagenmenner(bestuurder) allemaal metaforen van het leven zijn, en dat ieder van ons een uitdaging tegemoet gaat in ons moderne leven.
Wat is de spirituele betekenis van de strijd die in de Bhagavad Gita wordt beschreven voor de mens van het hier en nu?