OHM: OHM; Samasya

NED 2:

Samasya. Zo heet OHM’s nieuwe, gevarieerde actualiteitenprogramma. In de eerste aflevering een dubbelportret van Hindoestaanse politici op weg naar de gemeenteraadsverkiezingen, een reportage over Vedische astrologie en korte nieuwsberichten over actuele onderwerpen.

Bij veel gelegenheden en rituelen wordt een astrologische kaart gemaakt, zoals bij geboorte, huwelijk en overlijden. Pandit Hari Koendan laat zien hoe hij in zijn praktijk gebruik maakt van Vedische astrologie. Ook komt er een verliefd en verloofd paar aan het woord over de astrologische voorbereiding op hun huwelijk en indoloog Hari Rambaran vertelt over de betekenis en het gebruik van Vedische astrologie in het hindoeïsme.

Twee ambitieuze lokale Hindoestaanse politici, Rajesh Ramnewash (PvdA) en Desh Ramnath (CDA), vertellen over hun politieke aspiraties. Een boeiend dubbelportret in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen in maart. Verder laten zij hun favoriete plek in Den Haag zien en nemen zij de kijker mee naar locaties waar zij politieke plannen mee hebben.

Rajesh Ramnewash en Desh Ramnath willen zich breed-maatschappelijk inzetten, maar zich politiek extra inspannen voor de Hindoegemeenschap.Desh Ramnath vertelt over zijn inspiratiebron, zijn vader die bij een Hindoeschool op bestuurlijk niveau erg actief is geweest. Hij ziet de Hindoeschool dan ook als een symbool van participatie in de samenleving op eigen kracht.

Rajesh Ramnewash opteert voor de functie van wethouder in Den Haag. Hij vertelt over zijn sociale gedrevenheid, zijn strijd tegen stille armoede in Haagse woonwijken en hij laat de plek zien waar drie hindoetempels naast elkaar zullen worden gebouwd. Een uniek project in Europa. Ook praten beide politici over de komende gemeenteraadsverkiezingen in maart, de actuele aanleiding voor deze reportage.

Verder in deze uitzending: korte nieuwsberichten over eenzaamheid onder Hindoestaanse ouderen, de opkomst van biologisch zuivel gebaseerd op Hindoe Dharma en de viering van het achtjarig bestaan van de Shree Ram Mandir in Wijchen.

Delen via:
Bekijk of luister het fragment
comments powered by Disqus