Bijna Dood Ervaring (BDE)
‘Ik voelde mezelf uit mijn lichaam gaan. Ik zweefde gewoon uit mijn fysieke lichaam en zag dat ze mijn lichaam naar het hospitaal reden. Ik ging mee. Ik was helemaal niet bang of zo. Ik keek rond mij en zag een ongelooflijk helder mooi en liefdevol wit licht boven mij. Ik wilde niets meer dan naar dat licht gaan. Ik wist dat er liefde, echte liefde was aan de andere zijde van het licht.’
Deze bijna dood ervaring (BDE) is de ervaring van Peter Sellers, bekend van de film ‘Pink Panther’ als inspecteur Clouseau. Het was na zijn eerste hartaanval. Ondertussen probeerde men hem te reanimeren. Toen zijn hart weer begon te werken, werd hij terug naar zijn fysieke lichaam gezogen. Ontgoocheld ontwaakte hij uit zijn toestand van klinische dood.
Bekendheid van BDE
Gedurende de afgelopen jaren is er meer bekendheid rondom BDE gekomen. Dit komt door de wetenschappelijke onderzoeken en publicaties waarin mensen met een BDE hun verhaal doen. Maar ook de organisaties (onder andere Merkawah) en de media-aandacht voor dit onderwerp hebben bijgedragen aan de verspreiding van kennis over en daarmee de acceptatie van BDE. Meestal spreekt men over bijna-doodervaring bij volwassenen. Gerarda van der Veen vraagt nu ook aandacht voor kinderen met een BDE.
Ineens geen kind meer
‘Het was raar om zo van een afstand naar jezelf te kijken, heel anders dan wanneer je voor de spiegel staat’, schrijft Gerarda van der Veen in haar boek Ineens geen kind meer. Zij vertelt hoe ze als een vierjarig kind een bijna-dood-ervaring had. Gerarda weet hoe het is om als kind je niet te kunnen uiten, nadat je zo een ingrijpende ervaring hebt gehad. Het wantrouwen van volwassenen, geen aansluiting bij leeftijdsgenoten en verwarring over de eigen ervaringen maken dat een kind met een BDE ineens geen kind meer is. Gerarda hoopt met haar publicatie dat er meer aandacht komt voor de gevolgen van BDE voor kinderen.