De stralende zon is mijn hart
Elke bloem lacht mij toe
Hoe groen, hoe fris groeit dit alles
Hoe koel waait de wind
Vrede is in elke stap
Vrede maakt onze eindeloze weg tot pure blijdschap
Tinh Thuy
——————————————————————————-
De doorgroening en doorstraling van de hele schepping
Op het moment dat deze column geschreven wordt, zo midden november, leek het wel of het licht zich aan het terugtrekken was: gitzwarte wolkenformaties. Vanuit mijn appartement op negen hoog, van waaruit ik uitkijk op een fraai bos met aan de horizon de wenkende duinen en een stukje zee, is het spel van licht en donker goed zichtbaar. Donkere wolken, maar vervolgens heroverde het licht het landschap met een zonovergoten herfst. Prachtig. Daar word ik nu stil van. Stil van het Licht. En ik luister intussen naar de Vierde symfonie van Arvo Pärt, die over zijn muziek zei: ‘Ik vergelijk mijn muziek met het witte licht dat alle lichten bevat. Alleen een prisma kan de kleuren verdelen en maakt deze zichtbaar. Deze prisma kan de geest van de luisteraar zijn. Lichtgevende muziek waarin het Licht de duisternis doorbreekt.”
Een mooie metafoor, het licht zal altijd triomferen. En hoewel niet iedereen dat zo beleeft, zal ook wanneer we met onze innerlijke duisternis geconfronteerd worden, uiteindelijk ons innerlijke licht sterker zijn dan die duisternis. Als je een mooie spirituele of mystieke (licht)ervaring had, en daarnaar terugverlangt, kun je je beter focussen op het nu, op het licht dat ook nu in je aanwezig is. Daarom houd ik me ook niet zo bezig met het streven naar verlichting.
Het licht triomfeert
In Divali, dat deze week gevierd werd, speelt dat triomferende licht ook een belangrijke rol. Divali is een van de belangrijkste feesten in de Hindoetraditie. Het is niet alleen maar een feest maar ook een oproep aan een ieder om de weg te gaan en zijn of haar eigen duisternis onder ogen te zien en deze duisternis te laten verdwijnen door het vinden van het innerlijke licht en uiteindelijk vanuit dit licht te leven en te werken. Divali is feest van licht dat door miljoenen hindoes over de hele wereld gevierd wordt. Tijdens Divali viert men de overwinning van het goede op het kwade. Licht is daar een mooi symbool voor; licht is iets positiefs en door de komst van licht verdwijnt de duisternis, het negatieve. Tijdens Divali vraag je God om licht in het leven te brengen in de vorm van geluk, kennis en voorspoed. De boodschap van het Divalifeest zou juist moeten zijn het licht in de ander nog meer te doen stralen, zodat wij zelf ook stralen. Je zou de ander kunnen begroeten met: ik groet het innerlijke licht in jou.
Over dat licht komen we steeds meer te weten, zoals het effect van licht en kleur op onze gezondheid. We weten al van mensen met mystieke ervaringen en een bijna-doodervaring, over de belangrijke functie die het Licht heeft tijdens hun ervaring. Ze hebben overweldigende ervaringen met het Licht en spreken ook van een ‘wezen van Licht.” Ze hebben het licht gezien en….ervaren, zoals je dat ook tijdens een diepe meditatie kan overkomen. Ook wetenschappers ontdekken steeds meer over de eigenschappen van het licht. Licht zou zelfs op een dag kunnen worden gebruikt om ziekten te voorkomen. Al dertig jaar werkt de Duitse fysicus Fritz-Albert Popp aan experimenten die een revolutie in de geneeskunde ontketenen. Zijn onderzoek toont dat op het meest subtiele niveau licht de bepalende factor is voor de gezondheid van een menselijk lichaam. En de mysticus Omraam Mikhaël Aïvanhov (1900-1986) die tijdens een pelgrimstocht in India door een beroemde Hindoe-yogi herkend als de reïncarnatie van een zonne-rishi uit de Vedische tijden, wees er meerdere malen op dat ook voedsel licht is. Maar we benutten dat licht in overeenstemming met de psycho-mentale toestand waarin we ons bevinden. Het gaat er dus om ons voedsel en eten te benaderen vanuit een nieuwe visie. Wanneer we voedsel als heilig beschouwen en eten als een spirituele discipline, zullen we volgens hem de dingen die we opnemen, geen negatieve invloed op ons hebben, maar ons positief beïnvloeden. Dit betekent dus zuiverheid in onze gedachten, woorden en daden. Je kunt nog zo je best kunt doen met meditatie en spirituele oefeningen, maar als je niet zuiver leeft, sluit je het licht als het ware buiten. Licht moet je volgens Aïvanhov ook zoeken, je erop concentreren, het eten, drinken en het boven alle materiële zaken plaatsen. Zo bezien kan dan pas ver-lichting plaatsvinden.
Het is heel fascinerend over zijn visie en die van anderen over het Licht en de verschillende kleuren te lezen. Zo beschrijft hij bijvoorbeeld het groene licht als de kleur van de Geest van de Eeuwigheid en de Evolutie. Het groen is de kleur van de vermenigvuldiging, van de ontwikkeling, maar ook van de rijkdom en is verbonden met de hoop en geeft de mens de mogelijkheid te evolueren.