Is India nog steeds de bakermat van spiritualiteit?

 

India_meditation.gifIn de jaren zeventig konden we er niet omheen. India was het land van de meditatie en spiritualiteit. Massaal gingen Nederlanders erheen. Hoe is dat in 2010? Is India nog steeds dé plek voor spiritualiteit?

Modern
Ook India heeft de nodige modernisering doorgemaakt. De oude beelden die mensen misschien hebben van het land zijn allang achterhaald. Mensen die dichtbij de natuur leven, spiritualiteit op elke straathoek en overal mediterende mensen. Voor zover dit beeld al bestond heeft het plaats gemaakt voor een beeld gelijk aan die in het westen.

Omgekeerde trend
In het begin van de 20ste eeuw zijn veel Swamis, spirituele leermeesters, uit India naar de Verenigde Staten vertrokken om daar hun spirituele boodschap te verspreiden. De Ramakrishna Mission en de Isckon zijn goede voorbeelden hiervan. Nu is er een omgekeerde trend te bespeuren. De Amerikaanse Swami Kriyananda (foto), een dicipel van Parmhansa Yogananda, heeft zich onlangs in India gevestigd. En Swami Amrityananda is vanuit Nieuw Zeeland afgereisd naar India voor een spirituele toer, maar geeft tegelijkertijd Bhagavad Gita lessen aan Indiase volgelingen. Westerlingen mogen dan Swami zijn geworden, zij worden door hun Indiase collegas nog altijd als junior beschouwd. Wat is het verschil tussen de Westerse en Indiase Swamis?

Buitenlanders
Feit is dat het land nog steeds grote aantrekkingskracht uitoefent op spirituele zoekers. Iedereen die iets met spiritualiteit van doen heeft, heeft ook de wens om eens in India geweest te zijn. In het straatbeeld is het dan ook niet abnormaal om vele backpackers en spirituele zoekers tegen te komen. Ook de spirituele centra worden nog altijd overspoeld door westerlingen die er graag willen zijn.

Luister naar verslaggever Karel Nijman die ons een beeld schetst van het spirituele India anno 2010.

 

Luister hier naar de OHM Radio- uitzending.

 

Delen via:
comments powered by Disqus